+90 364 221 67 67 +90 537 788 45 19 [email protected]

Diş Sıkma NedirDiş sıkma/diş gıcırdatma, uyku esnasında bilinç dışı gerçekleşir ve birçok kişide görülmektedir. Diğer adı bruksizm’dir.

Diş Sıkma /Diş Gıcırdatma Nasıl Anlaşılır?

Diş sıkma/diş gıcırdatma derin uyku esnasında gerçekleşir. Sabah uyanır uyanmaz başlayan özelikle şakaklarda ağrı, yanaklarda ve kulaklarda ağrı hissi, hiç dinlenememiş olarak uyanma, özellikle arka dişlerde hissedilen hassasiyet, dil üzerinde ya da yanaklarda diş izleri, çiğneme kaslarında hassasiyet gibi belirtiler gece derin uykuda diş sıkma/diş gıcırdatma belirtisi olabilir.

Bruksizm Yani Diş Sıkma/Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?

Her hastalığın başında gelen stres diş sıkma/diş gıcırdatma için en önemli etkendir. Genetik faktörler, bazı ilaçların yan etkileri, alerjik hastalıklar da bruksizm’e neden olabilmektedir.

Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle uyku kalitesinin artırılması gerekmektedir. Uyku öncesi meditasyon, yoga gibi rahatlatıcı teknikler ile uykuya geçiş yapılabilir. Sigara, alkol tüketimi, ilaç bağımlılığı ya da çay, kahve gibi kafein ürünlerinin  tüketimi minimum düzeyde olmalı gerekirse bu ürünler tüketilmemelidir. Diş gıcırdatma problemi olan hastalar mutlaka diş hekimi kontrolünde olmalıdır. Diş hekimlerince yapılan gece plağı yani dental splint bu hastalara özel yapılabilmektedir. Diş gıcırdatma durumunda dişlerin sıralanmış yapısı da önemlidir. Diş sıralanışında bir problem var ise diş hekiminiz bu durum için ayrı bir tedavi yöntemi uygulayacaktır. Bu durumlarda diş hekimi ile görüşüp onun önderliğinde tedavi olmak çok daha hızlı ve yararlı olacaktır.